Kan buaina thin te hi – Laldinpuia (20-06-2017)

Tunlai khawvel changkanna hian Mizote hi min va sawp nasa tak em! tih hi ka ngaihtuah fo thin. Kan khawvelin hma a sawn chak si a, he hmasawnna hian duhsakbik nei lovin khawpui leh thingtlanga awm te hi min hrut rual vek mai si a, tunlai kan kalphung ina a ken tel khawl thil te leh a tihdan thar(system) te hi a then tana buai tham nilo mahse tam tak tan chuan buaina tham a tling thin. Digital India-in min tuam a, tunhmaa inhriatthiamna nena hun lo hmang chho thin khan tunah chuan Computer-in duhsak bik nei hauh lovin dik takin ro min relsak ta a, hei hian Mizote min tibuai zo ta a ni ber e.

Read more

RAMKANG LEH MIZORAM : K.Lalmuansanga, President, ASEP

“Kan Zo tlang ram nuam hi chhawrpial run i iang e” tia kan chawi, he khawvel ram zau taka Zofaten kan ram neih chhun, arhmai tia lek (21081 Sq.km) hi tun hma chuan sik leh sa nuam, ram mawi leh duhawm tak, siktuithiang luanna ram tiin kan chhuang ve hle thin a. Mahse tunah hian eng dinhmunah chiah nge kan din tak, tih hi ngaihtuah chian tham leh zirchian ngai tak a lo ni ta.

Read more

Keini leh Anni: Kerala State leh ZU:Laldinpuia

Pathian zawnchhuah Kristian ram ti a inchhal Mizoramah chuan hun reitak chhung Zu khap bur na dan MLPC Act hi kan lo hmang tawh a, engtik lai mahin zu hi kan khap rem thei reng reng si lova, chuvang chuan Kohhran te hian duhlo viau mahse, Zu hi phalrai ila, zu tel lova awm theilo te hnenah hian zu intur tha i pe ang u, ti a kan sakhaw puithiam te meuhvin kan ram rorelna sang Assembly House a hnuk ulh teuh chunga an au chhuahpui takah chuan kan ram hruaituten rilru chu hminin a awm a, zu chu kan ramah kum 2015 atangin kan lo zuar ta a. Tunah hian Serchhip khawpuiah pawh mi 2 te chuan zawrh phalna permit an nei tawh a, an zuar thuai dawn bawk.

Read more

Thangthar Pasaltha YMA: Vena’s Pa

YMA chuan vawiin June ni 15, 2015 ah hian kum 80 a lo tling ta der mai. Heti chena upa pawl lian tak chuan mizo hnam tan thil tangkai tak tak a ti ti thin. YMA hian a huang a zauh nasa a, zirna uar leh nungcha humhalh tih te leh khawtlang nun siamthat tih te kumpuan thupuiah a nei a, ram leh hnam humhalh kum puan leh ruihhlo do phei chu a tul ngang a niang a thlah hlei thei lo chu a nih hi.

Read more

Blooming Serchhip – Parmawi Thang Vulna (Green Mizoram Day Pual) – Rosa, New Serchhip North

Tukin ka zing tho chu ka han hawi vel a,In bul leh kawng dung leh daivelah thing leh pangpar chi hrang hrang kawngpui dungah an lo vul leh ta chhing chheng mai!!,ka rilru chuan, ‘Ee khai! Green Mizoram Day Programme chu kan Ser khawpuiah a hlawhtling ve ta a nih hi,’ a ti a.Ka ngaihtuahna kal zel chuan kan Mizo thawnthua; Lasiri leh Lasari, Thangsira leh Thangzaia thawnthu ka pi’n min hrilh melh melhlai te kha a lo lang uai uai a, chumai ala ni lo, Tualvungi’n a hmangaih ber Zawlpala thlan a zawnna kawng te chu min chhuitir bawk a, naupanghoin Tualvungi zawhna, hla thu hmanga an lo chhang thap thap lai te kha bengah a ri leh ta emawni tih mai tura chiangin,

Read more

RAM I TIKANG TAWHLO TEH ANG U:V.Lalrammawia, P&E Veng, Serchhip

Dân pangngai February aṭanga March thla chawhma lam khua a han ṭhal meuh hi chuan keini Serchhip khua hi chuan keimahni khaw ram ngei mai hi kan ti kâng duai duai zel mai zawng a nih hi. Khua a ṭhal rei leh ram a kâng nasa a, luidung nungcha te an rethei ting mai bawk a, khua a fur hma deuh leh kan kâng tlêm a, luidung nungcha te an rethei reilo deuh ni maiin a lang. Hei tunah pawh khua a ro leh ta hle mai, eng tak lo thleng leh ang maw. Ram dang leh hmun dang chu sawi loh Vancheng ram, Serchhip lam ep phei hi chu kumtin a kang ringawt mai a ni. Kang vâp al leh hnim hnah chawrno hi Sakhi leh Saza ten an tlân ṭhin a, chu chu akn kâp ṭhin an ti. Ram hâltu leh Sa kâptu te hi thuhmun tak maw?

Read more

EUROPE LEH AMERICA – MUSLIM RAMAH?:Zoramchhana Fanai (Machhana)

Mithiamte chhût danin, kan hnam leh zia (culture) kum 25 chuang vawng him tur chuan, chhûngkaw tinin chawhrualin, fa 2.11 zêl (fertility rate) neih ngai anga chhût a ni a. Hun kal tawhte a\anga a lan d^n chuan 1.9 fertility rate nei ram leh hnamte hian an hnam zia an vawng him zo ngai tawh lo a, 1.3 fertility rate nei ram leh hnamte phei chu hnam angin an ding chhuak leh tawh ngai lo a, an ral ta mai \hin a ni. Kum 80-100 vêl insiam \hat n^n a ngai anga chhût a ni a, hêng hun chhûng hian eng culture t^n mah ngai awh leh ngaihna a awm tawh lo a, culture thar a lo piang mai tawh \hin a ni. Heti z^wng hian sawi ta ila, nupa tuak hnihin fa pakhat ve ve nei ta se, an fate kh^n inneiin fa pakhat nei ve leh ta se – mihring pali a\angin pahnih an piang tihna a ni a, an fate pahnih a\angin pakhat a piang ve leh tihna a lo ni ta a ni. An tu a lo pian meuh chuan an chhûngkua chu hmun lia \hena hmun khat chauh an lo ni ta a ni. A awmzia chu, a tira mihring palite a\ang kh^n thlah pakhat chauh a lo awm ta tihna anih chu! Entirnan, nausên nuai khat kum 2015 hian lo piang ta se, kum 2035 ah chuan hna thawk thei mihring puitling nuai hnih an awm pha d^wn lo tihna a ni. Mihring an tlêm zêl chuan, an culture pawh hi zawi zawiin a lo ral ve mai \hin a ni.
Kum 2007 kh^n, France rama fertility rate chu 1.8 a ni a, England-ah 1.6, Greece-ah 1.3, Germany-ah 1.3, Italy-ah 1.2 a ni a, Spain-ah phei chuan 1.1 chauh a ni! Europe a ram intêl kh^wm, European Union, hnuaia ram 31-ah te khuan fertility rate 1.38 chauh an nei pha a ni. Hetiang anga a kal chhoh zêl chuan, tun a\anga kum rei lo tê-ah, tuna European culture kan hmuh leh hriat angte khu a awm tawh d^wn lo a ni. Hun kal tawh a\anga chhûtin hei hi thudik a ni.
Europe khawmualpuiah khuan mihring an pung ve zêl tho a. A chhan bulpui ber chu pêm lût (immigrats) an awm vang a ni. Kum 1990 a\anga Europe a pêm lût 90% te chu Muslim an ni a, Islamic immigration tih lo theih loh a ni. France ah khuan chhûngkaw khatin fa 1.8 zêl an nei a, Muslim ho erawh chuan fa 8.1 zêl an nei thung a ni. Tunah chuan, Kristian te leh Biak In tamna hmun tia hriat l^r \hin, France ram chhim lamah pawh Biak In aiin Mosque a tam tawh z^wk a ni. Kum 20 leh a hnuai lamah te phei chuan Muslim ho hi 30% an tling tawh a, an khawpui lian Paris, Marseilles leh Niece-ah te chuan 45% an tling tawh hial a ni. Kum 2027-ah phei chuan, Muslim ho khuan hmun ngaa \hena hmun khat an tling pha tawh d^wn a ni. Kum 40 chhovah chuan, France ram khu Islamic Republic a lo ni tawh d^wn a ni.
Great Britain-ah pawh, tun hnai kum 30 chhûng kh^n, 82,000 a\angin nuai 25 (2.5 million)-in Muslim ho khu an pung tawh a, an punna hi a lêt 30 daih a tling pha a ni. Netherlands-ah pawh nau piang 50% zêl khu Muslim an ni tawh a, kum 15 a kal leh meuh chuan, an ram mipui zatve khu Muslim an lo ni tawh d^wn a ni. Russian ramah pawh Muslim ho hi nuai 23 (2.3 million) an tling tawh a, tun a\anga kum rei lotêah chuan Russian Army pawhin Muslim 40% a nei tling tawh d^wn a ni. Belgium-ah pawh, an ram mipui 25% leh nau piang 50% te chu Muslim an ni tawh a, an sorkar pawhin kum 2025-ah chuan Europe-a  nau piang hmun thuma \hena hmun khatte chu Muslim chhûngkua a\angin an ni ang tih a puang tawh hial a ni. Kum 10 chauh a awm ta!
Germany Statistics Office phei chuan, German mipui punna a tl^k hniam nasat êm avangin, kum 2050-ah phei chuan Germany pawh hi Islamic State anih tawh tur thu a puang ta hial mai a ni. Libya ram hruaitu ropui \hin Muammar Gaddafi kh^n, Muslim nuai 500 (5 million+) chuang Eorope a mi te khu, kum rei lotea Europe khawmualpui Muslim rorêlna hnuaia dahtu atan an t^wk thu a lo sawi chhuak tawh \hin a ni. Tunah hian, Muslim nuai 520 (52 million) vêl Europe-ah an awm a, tun a\anga kum 20 ah phei chuan nuai sang khat sawm li (104 million) tlingin, a lêt a an pun tawh tur thu German sorkar chuan a lo puang tawh a ni.
America khawmualpuiah pawh a dang chuang bîk lo e. Canada-ah pawh, fertility rate hi 1.6 chauh a ni a, Islam hi sakhua \hang chak ber a ni tawh bawk a ni. Kum 2001-06 ink^r kh^n Canada ram mipuite khu nuai 16 (1.6 million)-in an pung a, hêng zînga nuai 12 (1.2 million) te chu pêm lûtte an ni.  U.S.A.-ah pawh, Ameican chhûngkaw fertility rate chu 1.6 a ni a, Latin American awm ve ho nên 2.11 a tling pha \^wk a ni. Kum 1970 kh^n, U.S.A.-ah Muslim nuai khat chauh an awm tling a, 2008-ah chuan nuai 90 (9 million) an tling daih tawh a ni!
Kum 2012 kh^n, Khilafah Conference, Chicago, Islam hnuaia pawl hrang hrang 24-te inhmukh^wm chuan ro a rêl a. Chanchinbu (journalism), zirtirna (education), ram inrêlbawlna (politics) leh kawng hrang hranga America ram l^k an tum d^n te an rêl ta rup mai! Islamic Strategy Conference chuan, “Tun a\anga kum 30-ah chuan, America ramah Muslim nuai 500 (50 million) an awm tling tawh d^wn a, hei hi thu dik anih avangin inpuahchahna \ha nên hmuah a \ûl a ni,” tiin an sawi ta hial a ni.
Kan tu leh fate t^n he khawvêl hi a dang tawh viau d^wn a ni. Catholic kohhran lam pawhin, Islam sakhua hian tam lama an p^wl an khûm tawh thu an lo puang ve zêl bawk a. Hetianga a kal chhoh zêl chuan, tun a\anga kum reilo têah Islam hi khawvêla sakhaw lian ber a lo ni tawh mai d^wn a. Keini ringtute hian, ‘Chanchin |ha’ puan darh kawngah \ha hnem ngaih a va ngai nasa ta êm! Kohhran leh N.G.O.-ten fa neih tam an rawtna hi a tharin i ngaihtuah nawn leh ang u.

————————————————–
– Zoramchhana Fanai (Machhana)
zofanai@gmail.com

————————————————–

 

Read more

KAN HARSATNA TE HI – I : Laldinpuia

Serchhip tih hming a rik tawh apianga thin phu ve dat thin, khawi hmunah pawh awm mah ila Serchhip khaw chanchin ngaihven leh Serchhip khaw nih chawilar tum ve ngar ngar tan chuan Serchhip hmasawnna tur hi rilruin a vei ber pakhat a ni ve a, chuvang chuan Serchhip tana hmathlir leh rawtna neih ve ang ang pawh hi inthlahrung hauh lova puanchhuah ve pawp pawp hian thenkhat te pawi kan sawi palh anih pawhin kan khawtlang thatna tur anih chuan thupha chawi hauh lova a mawh phurh ngam mai hi a finthlak zawka hriat chang a tam ta mai.

Serchhip nge Chhiahtlang?:
Serchhip Town kan tih hian Chhiahtlang hi kan chhiar tel ve thin a, mahse Chhiahtlang lam hi engemaw chang chuan anmahni leh anmahni an inla ralbang deuh tlat thin ni hian a hriat. Hei hi tunhnai a thil thleng a ni lova, tunhma atang tawha boruak awm a ni. Chhiahtlang daiah sawn Serchhip a lokal khualzin te Serchhip khuain kan lo lawmna thuziak hrang hrang te kan tar thin a, sawrkar ngaihah pawh Serchhip Town vek kan ni. Mahse Chhiahtlang lam rilruah erawh chuan chutiang chu kan lo ni chiahlo a ni mai thei e. Chhiahtlang lam rilruah Serchhip chu an khaw thenawm anga ngaih theihna deuh a awm a, Serchhip lampangah pawh mi thenkhat rilruah chuan Chhiahtlang chu khaw hran deuh, Serchhip khaw bul maia khaw awm pakhat anga ngaih theih zawnga rilru put a awm leh zauh thin.

Serchhip-ah hian Serchhip Teachers Association a ding a, hei hi Serchhip khaw chhunga zirtirtu zawng zawng huap anih laiin Chhiahtlangah chuan Chhiahtlang Teachers Association a hranpain a ding ve tlat bawk a. Zirlai pawl lian tak MZP chu Serchhip-ah Headquarters lian tak a awm laiin Chhiahtlang-ah chuan Sub-Headquarters a hranin a awm leh tlat bawk. Hetiang ang thil awmdan han thlir hian kan rilru hi a la inpawh chiahlo niin a ngaih theih.

Hei hian a nghawng tur hi thu a chhia a thaa inlungrual lohna leh intihhranna a ni. Chuvang chuan Serchhip Town huamchhunga rinluh chin zawng zawng hi chu thukhat vuain rilru hmunkhat puin awm thei ila a va tha em! Mitin te hian kan rilru a in enhranna awm te hi dahbovin khaw khat veka cheng kan ni tih hi i dah pawimawh thiam ang u.

Kan tui a hal e… :
Serchhip khuain a tuna kan tui tlan ber hi Tuikum lui a ni a, hei vang hian tunhnai thal chhoah Serchhip khua chuan harsatna kan tawk mek a ni. Tuikum lui ringawt hi chuan Serchhip hi min chawm zo lo deuh tawh niin a hriat a, chuvang chuan kawng dang dap a hun ta hle mai. Mihring kan pung chho zel a, tun atanga kum 5 a ral leh meuh chuan Serchhip khua hi tuihalin kan au kan au mai dawn niin a lang ta. Chuvang chuan kan sawrkar hotute leh kan khawtlang hruaitute hian hemi chingfel tur hian hma kan lak tan a hun hle a ni. Chuvang chuan tun dinhmunah hian nakin lawka Serchhip in manganna kan tawh tur awm hi pumpelh thei tura kan inbuatsaih a hun hle a ni, Tuikum lui hian englai pawhin kan duhkhawp min phuhruk zo dawn lo niin a lang tawh a, Tuikum lui chauh lo hi kawng dang kan dap a tul ta hle mai.

Tuihna humhalh a tul e:
Kum 2014 thal chhoah Serchhip ram nasa takin a kang a, kang thelh tur hian Serchhip a sawrkar hnathawk zawng zawng te pawh ni 2 office thulhin an thawkchhuak nghe nghe. Khati khawpa kan ram a kan nasat lai khan mi thenkhat chuan thelh tumna an nei miah lo, a chhan ni a an sawi chu, an thelh dawnin miin ‘ka ram, ka ram’ an ti zel a, vantlang ram tak tak a awm hleinem’ an ti. An vuina awka hian ngaihtuah a ti thui khawp mai. Vantlang ram pawh zuah hleithei lovin mi neinung leh thiltithei ten kan ram kan in pata siak a, hei hian a nghawng chu kan ram ngaw riral leh chereu zel hi a ni. Loan lak nan ram a hmun rem leh remlo pawh sawi lovin kan pata hmiah hmiah a, a hmingin kan humhalh a. A tuartu chu mi rethei leh nitin eichawp zawng ram lama ni sensa hnuaia kal thin te hi an ni.

Tin kumtin Serchhip ram hi a kang nasa thin hle a, chutih laiin a tikangtu chungah hremna lekkawh anih awm hriat a ni ngailo hian mi tam tak rilru a tithlep a ni. Tun tum ram kangah pawh khan YMA chuan FIR a thehlut tawh a, mahse rinhlelh man tur pawh an awmlo a ni mai thei. Kan sawrkar lam hotute leh Forest Dept lam hotute hi an insiamthat ve deuh chu a ngai niin a lang.

Tin, tuihna humhalh lamah hian awareness hi kan nei tam tawklo niin alang. PHE lamin theihtawp chhuahin khawpui lamah sawrkar official te nen tuihna humhalh an puang dum dum a, mahse a mamawhtu tak tak chu thingtlang kilkhawrah engmah hre lovin an awm mai mai a. Awareness kan inpek dan pawh hi enfiah a ngai. Tuihna humhalh hi tihmakmawh a ni, kan ram ngaw kan tih chereu avangin kan tui hna a tlem zel a, luipui phai te leilet leh chuktuah huan atana kan vah chereu nasat lutuk avangin kumtin kan luitui chim chin hi a hniam chho zel a ni tih kan hriat a hun khawp mai.

Read more